Är du rädd för att erkänna dina misstag? Be om ursäkt när du gjort fel? Ta hjälp när du kört fast i ett problem? Då är det hög tid att göra dig av med den rädslan, visar ny forskning…
Vare sig du är chef eller medarbetare är det nog ingen vild gissning att anta att du inte tycker det är särskilt roligt att tvingas erkänna ett misstag eller be om hjälp med uppgifter du borde klara av. Du kanske istället börjar (bort)förklara ditt misstag och skyller det på dåliga omständigheter eller andras fel. Eller kämpar vidare med ditt problem trots att du vet att det finns hjälp att få.
Att visa sig sårbar är nämligen något vi människor har mycket svårt för, speciellt på arbetsplatser. Vi tror att det skulle betyda att våra kollegor då skulle tänka negativt om oss och kanske döma oss som misslyckade. Men egentligen är det precis tvärtom!
Forskare vid Universitet i Mannheim, Tyskland, blev inspirerade av en teori som framfördes för några år sedan av den amerikanska sociologen och författaren Brené Brown i boken Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead.
Brown hade genom mängder av intervjuer kommit fram till att det för det mesta var vi själva som dömde oss negativt om vi skulle avslöja våra tillkortakommanden. Omgivningen, däremot, skulle se vårt handlande som något positivt.
Forskarna ville testa om detta påstående höll i en vetenskaplig studie, berättar BPS Research Digest. De lät hundratals personer beskriva situationer där de skulle erkänna misstag, tvingas be om ursäkt eller ta hjälp och dessutom gradera hur detta kändes (negativt-positivt). Sedan fick de även gradera när andra personer beskrev liknande händelser.
Resultatet var entydigt. Handlade det om egna misstag eller ursäkter var känslan negativ, ett utslag för otillräcklighet. När andra erkände sina misstag sågs det som mycket mer positivt, till och med som ett bevis för att de var modiga.
Med andra ord – vi dömer oss själva mycket hårdare än vad andra gör. I alla fall när det gäller att visa sårbarhet. Vilket kan vara nog så viktigt att känna till när vi enligt forskarna har mycket att tjäna på att vara lite mer öppna med våra tillkortakommanden:
• Att vara självutlämnande är ett sätt att bygga förtroende mellan människor.
• Att söka hjälp ger oss möjlighet att lära oss något nytt.
• Att erkänna misstag uppmuntrar förlåtelse.
Inga dåliga vinster, eller hur?
Eftersom vi försöker leva som vi lär är det inte mer än rätt att vi avslutar så här:
Det här inlägget skulle egentligen ha publicerats redan i slutet av augusti. Så blev alltså inte fallet och vi ber om ursäkt för detta. Vi hoppas att du kan förlåta oss för dröjsmålet och gärna besöker vår blogg igen…