Den mänskliga hjärnan är en fantastisk skapelse. Det finns runt 100 miljarder nervceller och nära en biljon stödjeceller i hjärnan och varje nervcell kan bilda tusentals kontakter med andra nervceller. Den information som vår hjärna kan bära på blir därför närmast astronomisk.
Men din hjärna vill inte gärna jobba för högtryck hela tiden, så fort den kan tar den genvägar för att spara på energi. Många gånger är detta bra för oss, de spar både tid och kraft. Men ibland kan genvägarna leda till problem – och resultatet blir ett antal (oftast omedvetna) tankefel som du kan råka ut för när du ska fatta beslut:
Du kollar hur andra, som har lyckats, har gjort och gör på samma sätt. Det du då glömmer bort är alla de som gjort likadant och misslyckats.
Exempel: Om du inte noggrant har undvik tv, tidningar och internet hela ditt vuxna liv har du definitivt råkat ut för det här tankefelet. Det kan handla om någon (ofta känd eller trovärdig person) som avslöjar bästa sättet att träna, gå ner i vikt eller hur man lyckas på sitt jobb, blir framgångsrik, lycklig eller något annat åtråvärt. Du tycker att råden och strategierna låter bra och fattar beslutet att kopiera din förebild – kan han/hon så kan väl jag…. Att hundratals, kanske tusentals, andra gjort likadant och inte gått iland med uppgiften ägnar du ingen tanke åt.
Tankefel 2: Du blir utsatt för ett ”ankare”.
Här handlar det om att du blir förförd av en siffra (som alltså är ankaret, det du mäter mot) att t. ex. köpa fler produkter än du egentligen planerat.
Exempel: Vem har inte varit på en stormarknad och sett en skylt i still med ”Tillfälligt parti. Högst 6 st per kund”. Mängder av forskning visar att vid sådana tillfällen handlar vi i genomsnitt dubbelt så många varor som vi skulle ha gjort om det inte hade varit någon begränsning. Siffran 6 blir vårt ”ankarvärde”, dvs något som vi betraktar som rimligt även om vi från början bara hade tänkt köpa en. På liknande sätt fungerar uppmaningen ”Köp 3, betala för 2”. Vi kanske tycker att vi gör en bra affär (om vi verkligen behöver tre st av den varan) men vi har definitivt gjort av med dubbelt så mycket pengar som vi tänkt oss från början. Och sen står vi där vid kassan och undrar varför det blev så dyrt?
Tankefel 3: Du bekräftar bara din egen ståndpunkt..
När du väl har bildat dig en uppfattning om någonting är du bara öppen för fakta och argument som kan bekräfta det du redan tycker. Det som talar emot vill du helst inte höra utan ignorerar det gärna.
Exempel: Har du lyssnat på en politisk debatt så förstår du… Men det gäller tyvärr inte bara politiker, de allra flesta av oss är faktiskt mer öppna för information som bekräftar det vi tycker och tänker än det som motsäger vår ståndpunkt. Förklaringen är att vi mycket, mycket, mycket hellre tar till oss argument som visar att vi tänker rätt än sådant som pekar på att vi tänker fel. Det bjuder emot att ändra uppfattning.
Tankefel 4: Du är offer för tillgänglighetens förbannelse.
Du drar dina slutsatser utifrån de fakta som är mest tillgängliga för dig och tänker inte på alla de (mångdubbelt fler) fakta som finns men inte är lika uppenbara.
Exempel: Hur skulle du beskriva världen idag – krig, kris och katastrofer? Sant är att det händer mycket hemskt och otrevligt men lika sant, fast kanske inte lika känt, är följande: medellivslängden i världen ökar, barnadödligheten minskar, befolkningstillväxten håller på att stanna av, antalet barn som går i skolan ökar, antalet länder med demokrati ökar, antalet krig minskar… Uppräkningen av de förbättringar som skett de senaste årtiondena kan göras mycket längre. Men dessa förbättringar sker sakta och är inte lika dramatiska som kriserna och därför får vi sällan höra talas om dem i nyheterna. På samma sätt är det i vår egen personliga vardag – vår uppfattning styrs av det vi får veta och inte nödvändigtvis av det som är mest relevant.
Tankefel 5: Du hatar att förlora mer än du älskar att vinna.
Du vet vad du har men inte vad du får – därför vill du inte chansa även när oddsen är fördelaktiga.
Exempel: Du får frågan att satsa 1000 kr och har 50 procents chans att vinna 1500 kr men också 50 procents chans att förlora dina satsade pengar, 1000 kr. Väljer du att spela? Om du är som de flesta avstår du från spelet, den negativa känslan att förlora 1000 kr är starkare än den positiva att vinna 1500 kr. Trots att du har oddsen på din sida! Det krävs faktiskt en vinst på uppemot 2500 kr för att de flesta av oss vill ta chansen, enligt forskningen. Vår inställning till risk och belöning varierar givetvis från person till person och spelar också en stor roll i annat än spel om pengar. Tänk att du blir erbjuden ett bra arbete som du inte är säker på att klara av – chansar du på att ta det och hoppas det går vägen eller säger du nej för att inte riskera att göra bort dig? Det sistnämnda vore ju synd eftersom den som får frågan efter dig förmodligen inte är mer lämpad (därför fick han/ hon inte frågan först), kanske bara lite mer riskbenägen…
Det finns alltså många misstag vi kan göra när vi fattar våra beslut. Men det största misstaget av de alla har vi sparat till sist och det är ishockeylegendaren Wayne Gretzky som formulerat det:
“De enda skott som du garanterat missar är de du inte vågar skjuta”.