Därför ska du inte börja jobba före klockan 10!

Picture

Om du tillhör den morgonpigga typen kan sluta läsa redan nu. Har du däremot svårt att komma igång med ditt jobb på morgonen kommer här några trösterika ord – det är inte dig det är fel på, utan dina arbetstider…

Du har säkert hört uttryck som ”Morgonstund har guld i mun” och ”Den som stiger upp tidigt får mycket arbete uträttat”. Det har i vårt samhälle alltid ansetts som fint och eftersträvansvärt att börja dagen tidigt.

Men tänk om det inte är så? Tänk om det faktiskt är skadligt för vår hälsa att kliva upp i ottan? Tänk om vi presterar sämre bara för att väckarklockan jagar upp oss när vi sover som bäst? Det är i alla fall vad sömnforskaren Paul Kelly, verksam vid sömnforskningsinstitutet, Oxfords Universitet, vill få oss att tro.

Många av oss (om vi inte har skiftarbete, förstås) kommer till jobbet någon gång mellan kl 7 och 9. Då har vi förmodligen redan varit uppe ett par timmar. Och det är här skon klämmer – våra arbetstider är inte anpassade efter vår biologiska klocka, vår dygnsrytm. Det här gäller inte bara vuxna som jobbar utan i ännu högra grad våra barn som går i skolan. Så här borde det se ut i stället, enligt Kelly och hans team:

För 10-åringar och de som är 55+ är kl. 6.30 en lämplig tid att kliva upp enligt vår biologiska klocka. Det betyder att skol- eller arbetsdagen kan börja nånstans runt kl. 8.30.

Redan vid 14 års ålder har tidpunkten för att kliva upp förskjutits till kl. 8. Skoldagen bör alltså inte börja förrän kl. 10.

Ännu värre är det för 18-åringar. De bör sova till kl. 9 och med en första lektion kl. 11!

Från 25 års ålder vänder det, sakta men säkert. Det betyder att 35-40-åringars optimala tid att börja sitt arbete är tillbaka runt kl. 10. För att alltså ytterligare förskjutas ju äldre vi blir till dess vi är tillbaka på en 10-årings nivå.

Men så ser ju inte samhället ut. Och det innebär stora hälsorisker och försämrad produktivitet, enligt Paul Kelly.

– 25-åringar har uppemot två timmars sömnunderskott per dag. För 35-åringar är underskottet cirka en och en halv timma. Effekten blir att vi både mår sämre och presterar sämre än vad vi skulle kunna. Dessutom påverkas vårt minne negativt, säger Paul Kelly till tidningen The Thelegraph.

Kelly har också låtit utföra ett försök med senare skolstart, kl. 10. På ett år förbättrade eleverna sina resultat med i genomsnitt nästan 20 procent! Dessutom mådde eleverna bättre. Resultaten var så bra att Kelly och hans team nu ska genomföra ett betydligt större försök bland 100 skolor.

Men det lär nog dröja innan samhället är moget för att införa senare arbetsstart. Paul Kelly har sin egen teori om varför: De flesta högsta chefer, som har något att säga till om när det gäller arbetstider, har passerat 50-strecket. Att börja arbetsdagen tidigare passar dem helt enkelt förträffligt.

Att Paul Kellys slutsatser är intressanta är helt klart. Om de är önskvärda och genomförbara är en annan fråga. Att ändra på gamla samhälleliga vanor har en tendens att vara både svårt och ta tid samt bjuda på motstånd. Vi följer utvecklingen med spänning.

PS. För några dagar sedan fick vi i alla fall en extra timma när vi gick över till vintertid. Vi kanske skulle behöva den timman varje dag…?

Missa ingen kunskap och insikter!

Vill du komma i kontakt med Nya Ledarskapet?

Kontakta oss för kostnadsfri information via formuläret.