Hur du svårt att fatta beslut? Händer det att du ibland skjuter upp beslut bara för att du inte kan bestämma dig? Då kan det vara ett bra beslut att läsa det här…
Du fattar massor av beslut varje dag, både i arbetet och på fritiden. Små beslut som vad du ska äta till lunch, vad du ska se på tv, vilka kläder du ska ha på dig… Och större som om du ska satsa på projekt A eller B, om ska våga tacka ja till ett jobberbjudande, om du åka på den där semestern…
Ofta går det snabbt att fatta besluten men ibland kör vi alla fast. Och då är risken uppenbar att beslutet skjuts upp, gång på gång, vilket inte bara är frustrerande utan också skapar både olust och stress.
Guy Winch, psykolog, författare och uppskattad föreläsare, delar i Psychology Today med sig av sina råd för att komma över beslutsångest. Här är hans sju steg till bättre beslutsfattande:
1. Formulera tydligt vad beslutet egentligen handlar om och vilka steg du måste ta. Det här kan låta märkligt men tänk dig att du väldigt gärna vill åka på semester men tyvärr inte har så mycket pengar. Beslutet handlar då inte om “Ska jag åka på semester?” eller “Vart ska jag åka på semester?” utan snarare “Kommer den bästa semester jag har råd med att vara värd pengarna?” Alltså, ta först reda på vilka semestrar du har råd med, bestäm dig sedan för om någon av dessa är värd kostnaden. På så sätt kanske du undviker ett tömt bankkonto eller en misslyckad resa.
2. Tänk på att du har tre vägar att gå – och att en ska undvikas till varje pris. Anta att du vill byta jobb och efter ett tag hittar ett antal lediga arbeten du är intresserad av. Nu har du tre alternativ. Antingen söker du ett eller flera av jobben. Eller så bestämmer du dig för att inte söka. Men det finns ett tredje – att du inte gör någonting alls. De två sistnämnda leder till samma resultat (inget nytt jobb) men påverkar dig mycket olika. Obeslutsamhet kan leda till både stress och ångest och upptar massor av din tid helt i onödan.
3. Skriv ner fördelar och nackdelar med dina olika möjligheter. Om din magkänsla inte förmår hjälpa dig fram till ett beslut kan en plus och minus-lista vara ett bra hjälpmedel – och den ska vara skriftlig, inte bara snurra runt i ditt huvud. Försök få med alla möjliga perspektiv och låt det ta lite tid så du kan fylla på allt eftersom. När du är klar, titta på din lista – vad säger den dig?
4. Sätt en deadline för ditt beslut. En del beslut har inbyggd deadline, t. ex. att söka ett jobb eller om du ska hälsa på släkt och vänner i jul. Du tvingas helt enkelt bestämma dig, annars är chansen förbi. Men många beslut har inget ”sista-förbruknings”-datum (städa skrivbordet, gå igenom olästa mail, börja träna…) och här kan du göra underverk för ditt beslutsfattande om du tvingar dig själv att sätta en deadline. T. ex. ”Senast fredag ska jag ha bestämt mig om jag ska bjuda hem mina arbetskamrater”. När fredagen kommer är det antingen ett “Ja” och du sätter igång eller ett “Nej, inte just nu” och du sätter en ny deadline mycket längre fram eller ett “Nej, det är ingen bra idé” och du slutar tänka på frågan. Ett beslut att inte göra någonting är också ett beslut!
5. Visualisera mera. Vi fattar ofta beslut baserade på magkänsla, eller intuition, men det är en god idé att ge vår magkänsla lite mer information som hjälp på traven. Tänk på de olika möjligheterna du har och försök måla upp för ditt inre vad som kommer att hända när och om du fattar ett visst beslut. Vad skulle hända om du t. ex. började på den där kursen i spanska? Känns det roligt, inspirerande? Skulle du ha nytta av spanska i ditt arbete? På nästa semester? Hur mycket tid skulle du behöva lägga ner? Är det något du inte får tid att göra, något du skulle behöva ge upp? Etc.
6. Lägg ihop allt du kommit fram till i ovanstående punkter. Förhoppningsvis känner du nu åt vilket håll ditt beslut lutar och det är bara att gå från tanke till beslut och handling. Om inte – gå vidare till nästa punkt.
7. Sov på saken. Efter en god natts sömn brukar det mesta klarna och du har lättare att se fördelar och nackdelar med ditt kommande beslut. Låt det dock inte bli för många goda nätters sömn – se punkt 4 igen.
För det mesta är det väl rädslan att fatta fel beslut, att misslyckas, som får oss att tveka. Men då kan vi hitta lite tröst och inspiration i hockeylegendaren Wayne Gretzkys ord:
”Det enda skott du garanterat missar är det du inte vågar skjuta”.