Brukar du göra saker baklänges? Det kanske låter som en dålig ide – men i alla fall när det gäller att planera visar forskning att ”tänka baklänges” kan vara en nyckel till framgång…
Alla har vi nog fått lära oss att planering är A och O för att lyckas. Och när vi tänker på planering inför ett projekt tänker nog de flesta av oss i kronologisk ordning: Vad är det första jag måste göra? Och vad bör jag göra sedan? Och så vidare tills vi förhoppningsvis har uppnått vårt mål.
Men nu visar forskning de senaste åren att detta sätt att planera kanske inte är det allra bästa. Istället ska du tänka precis tvärt om – och börja din planering med slutet, dvs ditt hett eftertraktade mål!
Det kallas för ”backwards planning” eller ”reverse planning” (på svenska ungefär baklängesplanering) och har rönt en del uppmärksamhet de senaste åren. Och det är precis som det låter, du börjar med att formulera det mål du vill uppnå och hur bra det skulle kännas om du gör det. Sedan jobbar du dig baklänges: Vad är det sista du måste göra innan målet uppnås? Och det näst sista? Och det näst-näst sista? Och så vidare – du tar dig alltså från framtiden tillbaka till nutiden när du planerar alla steg som behövs för att uppnå ditt mål.
Låter det konstigt? Flera forskningsprojekt i USA, Kanada och Kina, som bland annat Association for Psychological Science berättar om, har jämfört baklängesplanering med traditionell planering och kommit fram till samma resultat. De som planerade baklänges hade genomgående bättre resultat jämfört med de som planerade framifrån.
Forskarna har flera förklaringar till varför baklängesplanering är så effektiv:
• Om du börjar med att fokuset på målet, det du vill uppnå, blir du mer motiverad att lägga ner tid och kraft på det jobb du ändå måste göra.
• Om du visualiserar att du når målet, och vilka fördelar det ger dig, kommer din förväntan att öka och göra att du blir mer målinriktad.
• Om du redan kan ”se” dig själv stå vid målet kommer du att betrakta alla ansträngningar för att ta dig dit som mödan värd. De hinder och svårigheter du förmodligen kommer att upptäcka känns inte lika avskräckande.
• Om du, däremot, planerar framifrån kommer du att stöta på hinder innan du ens fått en chans att fokusera på målet och hur fantastiskt det skulle vara om du uppnår det. Då ökar risken för att hindren känns oöverkomliga och att du tappar sugen.
Tilläggas kan att dessa resultat gäller för lite mer komplicerad planering, där det handlar om många steg innan målet är nåt. Och att resultaten enbart gäller enskilda individer, forskarna är noga med att påpeka att de inte vet hur detta sätt att ta sig an planering fungerar för grupper och team.
Men en sak kan vi nog slå fast. Vare sig du planerar bakifrån eller framifrån kommer du till slut att ha en rätt diger to-do-lista.
Och det är kanske här den stora skillnaden står att finna mellan de två sätten att planera – i din inställning när du tittar på din lista:
Ser du mest svårigheter eller mest möjligheter?