Om du fick leva om ditt yrkesliv – skulle du då göra något annorlunda? Fundera en stund på frågan innan du läser vidare och skriv gärna ner det du skulle ha ändrat på…
Om du har några år på nacken som chef och ledare har du givetvis samlat på dig en hel del erfarenheter. Förmodligen ler du lite (eller kanske får skrämselhicka!) när du tänker på hur du hanterat en del situationer. För ledarskap – liksom livet i stort – är ju en aldrig sinande ström av lärdomar. Och med lärdomar följer – förhoppningsvis – förändringar, förmågan att kunna och våga göra saker på ett annorlunda sätt.
En som tänkt till ordentligt i dessa banor är Sara Canaday, ledarskapsexpert, föreläsare och författare till flera böcker om ledarskap. Genom åren har hon arbetat och coachat mängder av ledare inom olika företag och observerat hur de förändrat sitt agerande. Samtidigt har hon också fått kunderna att dela med sig av vad de själva tycker har varit de mest betydelsefulla insikterna. I Psychology Today delar hon med sig av sina kunders och sina egna erfarenheter under rubriken ”Fem missuppfattningar varje modern ledare borde känna till”.
Listan är tankeväckande läsning för dig som är i början av din chefskarriär. Men även om du är en erfaren ledare kan den vara nyttig – det är som bekant aldrig försent att lära sig något nytt:
Missuppfattning 1: Att ta paus då och då är slöseri med arbetstid. När du gör saker känner du dig produktiv och nyttig, eller hur? Därmed skulle man kunna dra slutsatsen att den som ständigt är upptagen också är den som får mest gjort. Men forskning visar att alla behöver regelbundna stunder av vila och reflektion, även under arbetstid, för att bli verkligt effektiv. Speciellt i dagens arbetsliv, när förutsättningarna förändras blixtsnabbt och nya lösningar krävs för att lyckas. Alltså, avsätt tid i agendan när du bara ägnar dig åt att tänka, det kommer att betala tillbaka sig mångfalt.
Missuppfattning 2: Att göra misstag ska undvikas till varje pris. Hur känner du inför ord som misstag och misslyckas? Inget vidare, kanske? Men om det viktigaste är att undvika misstag kommer du aldrig att lära dig något nytt. Det betyder naturligtvis inte att du ska sträva efter att göra misstag, bara att du ska se dessa som en naturlig del av läroprocessen. Det finns hittills ingen som blivit mycket bra på någonting utan att göra misstag på vägen…
Missuppfattning 3: En duktig ledare har svar på det mesta. Visst skulle det vara skönt att vara expert på allt och ha svar på alla frågor? Tyvärr är det dock inte möjligt. I stället ska du tänka precis tvärt om – och bli en expert på att ställa de rätta frågorna! ”Vad händer om…” brukar vara en bra början. Sedan får de verkliga experterna, dina medarbetare, jobba fram svaren.
Missuppfattning 4: Gå aldrig utanför din komfortzon. Att alltid känna sig bekväm i sitt arbete låter väl härligt? Men det innebär ju också att du säger nej till utmaningar och de möjligheter det innebär. Det finns ett uttryck som heter ”om du gör som du alltid har gjort får du de resultat du alltid har fått”. Vill du få nya och bättre resultat måste du ge dig ut på lite halare is då och då. Vad kan du t. ex. lära dig av andra – människor, företag, branscher? Dags att utöka ditt nätverk? Tid att snappa upp lite nya idéer?
Missuppfattning 5: Att utveckla medarbetarna kostar för mycket tid och pengar. De flesta företag idag verkar ha för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Då är det lätt hänt att medarbetarnas utveckling och utbildning får stryka på foten. Men en ledares kanske viktigaste uppgift är ju att utveckla sina medarbetare, att skaffa mer kunskap och expertis till företaget. Om du har svårt att se fördelarna i det korta perspektivet kan du i alla fall vara övertygad om att detta är en förutsättning för att överleva och blomstra på lång sikt. Eller som den brittiske vetenskapsmannen Claus Moser formulerat det: ”Utbildning kostar pengar. Okunskap är ännu dyrare.”
Så, håller du med? Eller har du några egna funderingar vad du skulle kunna göra annorlunda? Kom ihåg – det är aldrig försent att förändra sig…