Det finns forskning som säger att de framgångsrikaste företagen också har de modigaste medarbetarna. Då är det ju i högsta grad intressant att ta reda på hur man blir modigare, hur man ska tänka för att öka sina möjligheter att bli den där modiga människan vi vill vara.
Här är en lista på sju punkter som kommer att öka ditt mod. Frågan är bara om du vågar:
2. Om du är MODIG vågar du bli utmanad! Du fruktar inte de som ifrågasätter dig utan ser dem som en tillgång för att du själv ska utvecklas. Du inser att det ”sämsta” som kan hända när du utmanas är att du upptäcker att du nog har haft fel – och då har du ju chansen att ändra dig.
3. Om du är MODIG söker du inte alltid efter att bli omtyckt! Du inser att ditt jobb (och ditt liv) inte är en tävling om att bli populärast. Om du verkligen vet vad du tycker är rätt och riktigt behöver du inte din omgivnings välsignelse. Du följer din övertygelse men gör det först sedan du lyssnat ordentligt på alla invändningar (se punkt 1 och 2).
4. Om du är MODIG vågar du erkänna dina rädslor! Alla kan inte vara bra på allt – och även du har nog ett antal svaga punkter som du så långt som möjligt försöker dölja. Men sluta förneka dem, utan släpp fram dem och fråga dig själv: Vad är det värsta som kan hända? Du kommer att bli förvånad av ditt svar, det är väldigt sällan som jorden går under även om det värsta inträffar. Vilket det sällan gör…
5. Om du är MODIG vågar du misslyckas! Det är bara att hacka i sig, allt kommer inte att gå bra hela tiden och du kommer att misslyckas ibland. När problemen kommer, försök dela in dem i två grupper – a) de här problemen kan jag faktiskt göra någonting åt och b) de här kan jag inte göra någonting åt. Koncentrera dig på den första gruppen och släpp helt den andra – du kan ju ändå inte göra någonting, så varför lägga energi på det? Fundera sedan på vad som gick fel och hur du kan göra det bättre nästa gång. Misslyckanden är ju trots allt det mest effektiva sättet att lära sig något nytt.
6. Om du är MODIG ser du möjligheter där andra bara ser risker! Många forskare, bl. a. nobelpristagaren Daniel Kahneman, har i sin forskning konstaterat att vi människor tyvärr är rätt bra på att ta ner oss själva:
• Vi övervärderar möjligheterna till misslyckanden – samtidigt som vi undervärderar vår egen förmåga.
• Vi fokuserar mycket mer på vad vi kan förlora än vad vi kan vinna.
Problemet med detta tänkande är rätt uppenbart – om du ägnar det mesta av din energi till att fundera på vad som kan gå fel blir det ju inte så mycket över till det som faktiskt kan gå bra. Du missar möjligheterna för att du tänker för mycket på riskerna.
7. Om du är MODIG så blir även andra det! Det är vad du gör, hur du agerar, hur du får andra att känna sig som räknas – inte vad du säger. Hur engagerad du är, hur du hanterar problem som uppstår, hur du ställer dig till förändringar och nya förutsättningar, hur du fattar beslut, din förmåga att stå för din åsikt… – och framför allt vad du tycker att du själv vill vara. Andra ser det och tar efter. Om du är modig så blir andra det också.
Nu tror du kanske att den här texten bara handlar om de som är chefer och ledare. Fel! Den handlar om alla, oavsett om du är hög chef eller medarbetare. Den handlar även lika mycket om ditt liv utanför arbetet, när du bara umgås med familj eller vänner. Kort sagt, den handlar om alla i alla situationer.
Nästa gång du verkligen vill något, men inte tror att du klarar av det – sluta upp med de dumheterna!
Att misslyckas är inte så farligt (se punkt 5). Det är mycket värre att aldrig försöka.