Om du skulle uppskatta din yrkesskicklighet på en skala mellan 1 och 10 (där 10 är excellent), var skulle du då sätta dig? Fundera på det en stund, men inte för länge.
Innan vi går vidare ska vi berätta en lika komisk som tragisk historia om en rånare och dessutom ägna några rader åt en mycket intressant forskning.
Historian låter som så här: I januari 1995 rånade McArtur Wheeler två banker i Philadelphia, USA. Han var övertygad om att han kommit på det perfekta brottet med en metod som ingen annan bankrånare hade tänkt på tidigare. Han smörjde in sitt ansikte med citronjuice – också känt som osynligt bläck – i tron att det skulle göra det omöjligt för bankernas övervakningskameror att identifiera honom. Han testade också metoden genom att ta bilder på sig själv med en polaroidkamera, med önskat resultat.
När han greps, bara några timmar efter rånen, blev han mycket förvånad. Han kunde inte förstå att bankernas kameror klart och tydligt visade hans ansikte när han gjort sig ”osynlig” med citronjuice. Han kunde inte heller förstå att hans lyckade test med polaroidkameran kunde förklaras med att han fått citronjuice i ögonen och inte kunde se klart när han kollade bilderna. Whelan dömdes till 22 års fängelse och gick till historien som den mest korkade rånaren någonsin.
Så till forskningen: David Dunning, forskare och lärare vid Cornell University, USA, läste en tidningsartikel om Wheelers misslyckade bankrån. Han visade artikeln för en kollega, Justin Kreuger, och tillsammans bestämde de sig för att ta reda på varför Wheeler trodde sig vara så smart när han i själva verket var utomordentligt korkad. Eller mer allmänt – varför människor så ofta övervärderar sina kunskaper och förmågor.
Dunning och Kreuger lät studenter vid universitetet genomgå flera olika tester där de fick svara på kunskapsfrågor om logiskt tänkande, grammatik, humor med mera. De fick också uppskatta hur väl de trodde att de klarat sig på testerna. Resultaten Dunning och Kreuger fick fram kan kort sammanfattas i följande punkter:
• De som klarade sig bäst i testerna underskattade sig själva. Det förklarar forskarna med att om vi tycker att en uppgift är lätt (och därför presterar bra) tror vi också att alla andra måste tycka att uppgiften är lätt och prestera minst lika bra. En sedan tidigare välkänd psykologisk effekt.
• De som klarade sig sämst i testerna överskattade grovt sina egna insatser. Även de som hamnade bland de tio procent sämsta i testerna uppskattade sig själva som klart över medel. Och när de blev konfronterade med sina dåliga resultat tog de ingen lärdom av detta utan fortsatte att tycka att de ändå var bättre än de flesta.
• Slutsats: Kompetenta människor har en förmåga att överskatta andra människor. Inkompetenta människor överskattar sig själva.
Dunning och Kreuger ger den här förklaringen till resultaten: ”Inkompetenta människor har en dubbel börda. De drar inte bara felaktiga slutsatser och fattar dåliga beslut. De saknar dessutom förmågan att inse detta.” Fenomenet är numera accepterat av forskarvärlden och känt under namnet Dunning-Krueger effekten – “människor som inte vet att de inte vet”. År 2000 belönades Dunning och Kreuger med Ig Nobel Prize, som delas ut för gärningar som ”först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”.
Så till frågan i början av den här texten: Med väldigt stor sannolikhet uppskattade du din yrkesskicklighet till mer än 5. Och med nästan lika stor sannolikhet satte du inte en 10:a. Förklaringen till detta har du just läst om – Dunning–Krueger effekten. Det spelar liksom ingen roll hur bra eller dålig du faktiskt är – nästan alla placerar sig någonstans på den övre halvan men sällan i topp.
Dunning och Kreuger var först med att vetenskapligt visa att så är fallet. Men egentligen har människan känt till detta fenomen länge. Sokrates, den grekiske filosofen, lär ha sagt ”ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur lite jag vet.” Bertrand Russel, filosof, matematiker och nobelpristagare i litteratur, formulerade samma tanke lite mustigare: “Problemet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel”.
PS. Det finns naturligtvis en annan sida av saken: De som verkligen tror på sig själva och sina egna förmågor kommer förmodligen att lyckas i större utsträckning än de som inte gör det.
Förmodligen… helt säker kan man ju inte vara.