Litar du på din magkänsla när du fattar dina beslut? Eller är det analyser som gäller? Bäst är förmodligen en kombination – men då gäller det att kombinera på rätt sätt, visar forskning…
Först lite kort om skillnaden mellan analys och magkänsla. När du analyserar ett problem samlar du på dig fakta som du tar in utifrån för att hjälpa dig att fatta ditt beslut. Det kan röra sig om hur mycket något kostar, hur lång tid det brukar ta, hur bra utfall det kan tänkas få, hur andra som gjort något liknande lyckats och mycket annat,
Med magkänsla handlar det om hur du känner inför de beslut du är på väg att ta. Magkänslan kommer inifrån dig själv, baserad på de erfarenheter du har. Ett sorts faktainsamlande det också, fast kanske omedvetet och på ett annat sätt.
Tänk dig nu en situation på ditt jobb där du ska fatta ett viktigt beslut: JA eller NEJ . Det kan vara ett stort projekt, en anställning, en investering, en omorganisation, utbildning av personal eller något annat av stor vikt för dig och det företag du jobbar på.
Det mesta av den information du har talar för att du ska säga ja, alla fakta och uträkningar säger dig att det är en god idé och de du frågat om råd har inga invändningar. Ändå går du där med en obehaglig känsla i magen om att något inte stämmer…
Hur handlar du då? Enligt Gary Klein, psykolog och prisbelönt författare till flera böcker om hur vi människor fattar beslut, handlar det inte om antingen analys eller magkänsla utan snarare både-och. Men det är mycket viktigt att du tar dem i rätt ordning, beroende på situationen och din egen erfarenhet.
Klein har i Psychology Today listat ett antal frågor du ska ställa dig för att förstå när det är dags att prioritera din magkänsla – och när det är bättre att aktivera ditt analytiska tänkande:
• Vad har du för erfarenheter/expertkunskaper i ämnet? Har du ingen eller liten erfarenhet, glöm magkänslan! Ta reda på så mycket du kan och när du är klar med din analys av läget kan du känna efter hur det känns. Men låt magkänslan vänta till sist.
• Hur mycket tid har du på dig? Om det är mycket bråttom har du inget val, det är bara att gå på din magkänsla. Ofta är ett beslut bättre än inget beslut alls.
• Är beslutet definitivt eller går det att ändra senare? Vid oåterkalleliga beslut bör du hålla undan din magkänsla. Då ska du tänka ungefär som om du ska hugga ner ett träd – har du väl börjat hugga är det kört. Du har svårt att ändra dig när du huggit halvvägs genom stammen, eller hur? Men om det är ett beslut som du inser att du kan justera om det inte blir som du tänkt är det bara att släppa fram din magkänsla.
• Vilken personlighet är du? Är du öppen, har lätt att erkänna dina misstag och ser ingen prestigeförlust i att ha fel? Då kan du följa din magkänsla. Men tycker du att lagt kort ligger och att ett beslut är ett beslut och ska följas, då kanske du ska tona ner din magkänsla och satsa dina pengar på en gedigen analys.
• Är läget stabilt eller händer det mycket nytt? I en osäker tillvaro, när du inte vet åt vilket håll utvecklingen går, är en analys inte mycket värt – risken är att när du är klar med dina uträkningar har förutsättningarna förändrats radikalt. Magkänslan kanske inte heller ger dig önskat resultat, men den sparar i alla fall tid åt dig.
• Hur tydliga är dina mål? Om dina mål är suddiga är det bara att gilla läget, anpassa dig allt eftersom situationen förändras och se och lära. Då är din magkänsla din bäste vän. Men ju tydligare mål du har, desto lättare har du att tänka ut nästa steg.
• Är andra iblandade i ditt beslut? I så fall vill de nog veta hur du har tänkt och du bör kunna förklara varför du kom fram till ditt beslut. Då räcker det inte med att ”det kändes rätt”, då gäller det att du kan förklara vad som ligger bakom ditt ställningstagande.
Att fatta beslut kan vara svårt för många, kanske de här tipsen hjälper lite grand. Men egentligen finns det bara ett problem med att fatta beslut – du kan aldrig veta vad som hade hänt om du valt annorlunda!
Vilket nog är en himla tur. Säger både vår magkänsla och vår analys…